Fem skoleelver står bag interaktiv tunnel i Brabrand. Et skoleprojekt vækkede nemlig idéen om en tryggere tur til og fra skole for dem selv og andre elever på Sødalskolen.
Tidligere har Sødaltunnelen været dunkel og præget af meget grafitti. Derfor har børn og unge undgået at gå dén vej til skole. I stedet har de f.eks. krydset Silkeborgvej, som er svært trafikkeret.
Derfor ringede pigerne til Aarhus Kommune og fortalte om situationen – og deres løsningsforslag.
Og det blev taget vel imod.
Teknik og Miljø igangsætte nemlig projektet med det samme i samarbejde med Moto Muto, der har lavet lysdesign og leveret styring, radarer og armaturer til projektet.
Interaktivt lys øger trygheden
I dag lyses tunnelen op i klare, hvide farver, så orientering og tryghed forbedres.
Eleverne har tegnet originale og velkendte figurer, der pynter tunnelens vægge på akrylplader. På den måde, kan bagvedliggende lamper lyse gennem akrylpladen og få tegningen til at lyse tunnelen op.
Radarer detekterer desuden både bevægelse og lyd i tunnelen og gengiver indtrykkene i lyset. Det betyder, at skoleelever i højere grad kan interagere med lyset, hvilket gør det sjovere at vælge tunnelen, frem for Silkeborgvej, som sti mellem skole og hjem.
- Pigerne fra Sødalskolen og projektet har i høj grad draget fordel af Moto Mutos store åbenhed overfor de lidt skøre idéer, der har været i spil. Sammen med en god vej fra idé til realitet, har det givet et slutresultat, som alle kan være stolte af Thomas Mee, projektleder, Lys På Aarhus
Skolepiger førte an
De fem piger var ikke kun med i projekteringen, men også under budgetudarbejdelsen med kommunen, lysdesign-processen med Moto Muto og udviklingsmøder med alle involverede. Det vil sige, at borgerinvolveringen er sket gennem hele projektet — og allerede fra dag nul.
Der skal lyde en stor tak til Lea, Ester, Malou, Filuka og Sara fra Sødalskolen for deres engagement i projektet og deres lokalsamfund. Læs mere om de indledende faser her.