Foto: arkiv
Slider

Om døgnrytmelys i kontrolrum

Centrale kontrolrum bruges ofte inden for produktion, logistik og transport. Her kan døgnrytmelys været et oplagt valg til at øge medarbejdernes trivsel - evidensen peger nemlig på, at medarbejdere får bedre søvnvaner og et øget energiniveau, når de arbejder i kunstigt dagslys.

Læs mere

Inden for produktion, logistik og transport ses ofte kontrolrum, hvor administrativt personale monitorerer, analyserer og sikrer sig, at driften kører så optimalt og effektivt, som muligt. Da man i disse sektorer ofte kører i døgndrift, arbejder personalet i dags-, aften- og nathold i et kontrolrum. Og det er her, der er mulighed for at optimere medarbejderes energiniveau, forhindre søvnforstyrrelser og øge trivslen blandt ansatte ved hjælp af døgnrytmebelysning.

Jobbet i kontrolrum fører ofte til mange timer foran en skærm i et rum, der er ikke får megen naturlig dagslys fra vinduer. Samtidig tillader arbejdet måske ikke at man kommer udenfor i løbet af vagten. Netop derfor er kunstig dagslys et godt alternativ. Døgnrytmelys simulerer nemlig dagslysets skiften henover døgnet. Bl.a. undgår man med døgnrytme lys de blå bølgelængder om natten. Det blå lys er kendt for at forstyrre produktionen af søvnhormonet, Serotonin. Det betyder, at medarbejderes efterfølgende søvn ikke forstyrres af, at medarbejderen opholder sig i lyse omgivelser i aften- og nattetimerne. I dagstimerne bibeholder man naturligvis en højere lysintensitet med flere opkvikkende, blå bølgelængder, der stimulerer hjernen til at være fokuseret og i beredskab.

Døgnrytmelys i praksis

Antallet af lamper og styringsenheder afhænger af kontrolrums størrelse og antal. Det kan du derfor trygt overlade til vores ingeniører. Ligeledes garanterer vi en styring af døgnrytmelyset, der er hel enkel. Lyset vi ofte være så automatiseret, at man ikke behøver at betjene belysningen manuelt før særlige begivenheder eller ændringer i rummet sker.

Døgnrytmelys bruges både i Sundhedssektoren, på plejecentre, på privatearbejdspladser – og også i kontrolrum. Princippet i belysningen er dog den samme uanset, hvor det benyttes. Overgangene mellem natbelysningens varme, dybrøde farver til lyse, kolde farver bemærkes ikke pga. de lange, bløde overgange. I videoen nedenfor er det demonstreret, hvordan døgnrytmebelysningen ser ud, hvilke farvetemperaturer, der typisk bruges – samt hvilken tid på dagen, scenarierne skifter.