Foto: arkiv
control-room-69118_1920_comp

Kontrolrum, Nordsøen

Moto Muto har leveret døgnrytmelys til en af Danmarks største logistikvirksomheder. I kontrolrummet sikrer døgnrytmeanlægget, at ansatte på dags-, aften- og nattevagter bibeholder en sund, personlig døgnrytme. De ansatte eksponeres nemlig for en belysning, der mindsker forstyrelse af søvnen efter endt vagt.

Læs mere

I Gormfeltet i Nordsøen, cirka 200 km vest for Esbjerg, har Moto Muto leveret fulddynamisk døgnrytmelys til en af Danmarks største virksomheder indenfor logistik og energi. Her ligger nemlig en olieplatform, der kører i døgndrift. Det betyder også, at personalet arbejder på alle døgnets tidspunkter.

Netop fordi arbejdet i foregår skiftehold, har belysningen indflydelse på medarbejdernes søvnrytme og personlige døgnrytme. I aften- og nattetimerne skifter det dynamiske døgnrytmelys i kontrolrummet nemlig fra en varm hvid til en kunstig solnedgang, der ender i en rød farvetemperatur over natten i kontrolrummet. De røde farver i lyset indeholder nemlig ingen blå bølgelængder, der kan forstyrre hjernens naturlige produktion af søvnhormoner. Derfor kan de ansatte, der har natarbejde i det rødlige lys, bedre falde i søvn efter endt vagt. På den måde er døgnrytmelyset med til at sikre bedre arbejdsforhold og mere friske og fokuserede medarbejdere.

På samme tid bidrager døgnrytmelyset om dagen til, at kontrolpersonalet eksponeres for en kunstig belysning, der simulerer naturligt lys i løbet af dagstimerne. Energiniveauet blandt dagholdet kan nemlig også optimeres ved hjælp af døgnrytmelys samtidig med, at de dynamiske overgange mellem forskellige lysscenarier sikrer et sundt indeklima for folk, der befinder sig indenfor det meste af dagen.