Døgnrytmelys er intelligent belysning, der simulerer naturligt lys i løbet af døgnets 24 timer til gavn for mennesker.

Forskning har bevist at lys påvirker menneskers adfærd og præstationsevne. Det gælder både patienter på et hospital, borgere på en institution og personale på en arbejdsplads. Døgnrytmelys fremmer nemlig en lang række ting, som man nemt kan tænke, at lys ikke har noget med at gøre.

Slider

Hvad er døgnrytmelys?

Døgnrytmelys simulerer naturligt lys. Kort fortalt kan man dele døgnrytmelys op i to former: døgnrytmelys om dagen og døgnrytmelys til hele døgn. Hvilke af de to former man behøver afhænger af, hvad tid på døgnet man opholder sig meget indendøre. Mennesker har nemlig brug for det dagslys, belysningen simulerer.

Det har vi fået Inger Erhardtsen til at fortælle lidt mere om. Hun er nemlig udlært elektriker, elinstallatør og stærkstrømsteknikker med fortid hos bl.a. Philips og Verholt. I dag er hun lysingeniør og seniorkonsulent hos AFRY i Aarhus, og har arbejdet tæt sammen med Moto Muto flere gange

Døgnrytmelysets scenarier

Hvis du endnu ikke har set, hvordan det ser ud, når man simulerer naturligt lys, kan du se et eksempel på døgnrytmelys lige her. Videoen gennemgår alle de scenarier, belysningen når igennem i løbet af 24 timer. Derfor kan du både se tidspunkt, lystemperatur(Kelvin) og den rolige overgang mellem farverne, når lyset skruer ned for de blå bølgelængder, for i nattetimerne helt at fjerne dem. Blå bølgelængder i lyset forstyrer nemlig hjernen i at producere naturlige søvnhormoner, ligesom de igangsætter produktionen af stresshormoner, der holder dig vågen og beredt. Ved at fjerne de blå bølgelængder kan hjernen producere søvnhormoner i enuafbrudt regelmæssighed, så man falder naturligt til ro og sover bedre.

Hvilken effekt har døgnrytmelys?

Sådan fortæller overlæge Sune Strazsek om lysets virkninger på Aarhus Universitetshospital. Derudover kan personale opleve mindre hovedpine, øget trivsel og mere ro, mens de er på arbejde. For patienter kan man opleve reduceret medicinforbrug, mere ro, mindre depression, bedre søvn og større glæde, når man bruger døgnrytmelys.

Dagligt brug af døgnrytmelys

Døgnrytmelys er nemmere at styre, end du tror. Så når man har opsat et lysanlæg med døgnrytmelys kan det betjenes helt, helt enkelt via en tablet, pc eller en helt tredje valgfri enhed. Det er stadig vigtigt at fortælle sine nøglemedarbejdere, hvorfor døgnrytmebelysningen er vigtig. Så motiveres de nemlig til at bruge det lige så selvfølgeligt, som når man smører en rugbrød til frokost.

Når man bruger lyset hver dag sikrer man, at man får de mest effektive virkninger af lyset. Men man sikrer også, at lyset tænkes ind i eventuelle forandringer i handleplaner, lokaleanvendelse eller borgerbehandling. For så kan de lokale teknikkere ændre scenarierne, så de passer til de behov, der opstår. Og du slipper for at tale med andre teknikkere, end dem, du kender.

Døgnrytmelys i den danske sundhedssektor

Hos Moto Muto har vi lavet en 6-siders introduktion til døgnrytmelys, der især lægger vægt på konkrete eksempler fra sundhedssektoren i Danmark. Her oplever vores kunder nemlig, at døgnrytmelys har en positiv effekt på arbejdsmiljøet, patienternes trivsel, medicinforbrug og behandlingsmuligheder samt søvnrytme for både personale og borgere.

Download introduktionen “Døgnrytmelys inviterer dagslyset indenfor”, der også forklarer, hvordan lysscenarierne skifter som dagen skrider frem.

 

Nysgerrig? Spørg løs

Vil du høre nærmere om vores døgnrytmelys? Har du en konkret problemstilling? Eller har du spørgsmål omkring vores lysanlæg?