Fotos: Martin Schubert
Ophavsret: Aarhus Kommune

Slider

Serpentiner-tunnellen, Aarhus

Moto Muto har leveret lysstyring af farvet lys i Serpentinertunnellen. Via sensorer justerer lyset sig ikke alene efter passerende, men også efter lyd, vind og vejr.

Læs mere

Med et ønske om at skabe mere tryghed i og omkring Serpentinertunnelen i Aarhus, har vi sammen med Lys på Aarhus i Aarhus Kommune og Lindpro skabt interaktivt liv i cykeltunnelen.

Den dynamiske belysning i tunnellen afspejler alt, hvad den omgives af. Lyset reagerer nemlig på både vinden omkring, lyset udenom og lyden indeni sig. Derudover er lyset sat op til at afspejle de farver, som områdets to høje, iøjefaldende bygninger er klædt i. På den måde er installationen en integreret del af beliggenheden.

Vores Open Collector, der styrer dynamikken i lyset, er forbundet til en række sensorer og radarer, som sikrer, at tunnelens belysning reagerer interaktivt. En lys-sensor gør, at belysningen opsættes i forhold til tidspunktet på døgnet, mens en vindsensor gør, at farverne skifter i forhold til vindindtryk. Skulle en borger råbe i tunnelen, reagerer lyset på dette ved at lyse tunnelen op i et ensfarvet, lyst lys-scenarie. Med fuldt oplyste omgivelser kan en borger derfor hurtigt orientere sig, hvis dette skulle blive nødvendigt.

Oplev projektleder hos Lys på Aarhus, Thomas Mee, fortælle, hvordan interaktiv lysstyring øger trygheden i Serpentinertunnellen.

Serpentinertunnelen, der sidenhen er blevet et mindested for Kim Larsen, huser en cykelsti, hvorfor sensorer også sikrer, at lyset reagerer på passerende. Derfor fremviser lamperne forskellige farver, når en fodgænger eller cyklist passerer gennem tunnellen. Samtidig er belysningen mere stillestående når ikke, der er borgere på stien.

Produkter