Fotos: Martin Schubert
Ophavsret: Aarhus Kommune

IMG_0005_Fotor_v2
Beauty_490s_Fotor
Beauty_k1n2_Fotor_v2
IMG_0008_Fotor

Serpentiner-tunnelen, Aarhus

Moto Muto har leveret lysstyring af farvet lys i Serpentinertunnellen. Via sensorer justerer lyset sig ikke alene efter passerende, men også efter lyd, vind og vejr.

Læs mere

Med et ønske om at skabe mere tryghed i og omkring Serpentinertunnelen i Aarhus, har vi sammen med Lys på Aarhus i Aarhus Kommune og Lindpro skabt interaktivt liv i cykeltunnelen.

Den dynamiske belysning i tunnellen afspejler alt, hvad den omgives af. Lyset reagerer nemlig på både vinden omkring, lyset udenom og lyden indeni sig. Derudover er lyset sat op til at afspejle de farver, som områdets to høje, iøjefaldende bygninger er klædt i. På den måde er installationen en integreret del af beliggenheden.

"Projektet med Serpentinertunnelen går ud på at skabe tryghed ved brug af moderne virkemidler og interaktion i tunnelen, så man bliver hevet ud af den realitet, man er i"
Thomas Mee, projektleder ved Lys på Aarhus, Aarhus Kommune

Vores Open Collector, der styrer dynamikken i lyset, er forbundet til en række sensorer og radarer, som sikrer, at tunnelens belysning reagerer interaktivt. En lys-sensor gør, at belysningen opsættes i forhold til tidspunktet på døgnet, mens en vindsensor gør, at farverne skifter i forhold til vindindtryk. Skulle en borger råbe i tunnelen, reagerer lyset på dette ved at lyse tunnelen op i et ensfarvet, lyst lys-scenarie. Med fuldt oplyste omgivelser kan en borger derfor hurtigt orientere sig, hvis dette skulle blive nødvendigt.

Oplev projektleder hos Lys på Aarhus, Thomas Mee, fortælle, hvordan interaktiv lysstyring øger trygheden i Serpentinertunnellen.
"Moto Muto har været åbne over for alle idéer og koncepter, og har haft en høj faglighed. Så vi kunne hurtigt gå fra idéer til faktiske koncepter, der kunne afprøves i virkeligheden"
Thomas Mee, projektleder ved Lys på Aarhus, Aarhus Kommune

Serpentinertunnelen, der sidenhen er blevet et mindested for Kim Larsen, huser en cykelsti, hvorfor sensorer også sikrer, at lyset reagerer på passerende. Derfor fremviser lamperne forskellige farver, når en fodgænger eller cyklist passerer gennem tunnellen. Samtidig er belysningen mere rolig med få, bløde skift når ikke, der er borgere på stien.

Projektet er et led i Lys På Aarhus, der både er en særskilt afdeling i Teknik og Miljø i kommunen og den overordnede titel på en strategisk ambition om at skabe mere tryghed og borgerinvolvering i Aarhus. Moto Muto har i den sammenhæng arbejdet tæt sammen med Aarhus Kommune i en årrække, hvor vi har idéudviklet og leveret lysstyring til bl.a. Sødaltunnelen, Posthussmøgen og Hasle Vandtårn.

Produkter