Slider

Aarhus og København Kommune giver Solhylden topkarakter

Et kommunalt samarbejde mellem Aarhus og København giver fem stjerner til Solhylden efter at have testet hyldens effekt på ældre borgere i fem uger. I rapporten fremgår det bl.a., at lysterapien skaber bedre, dybere søvn, roligere morgener og mindre aktivitet blandt om natten.

Læs mere

Flere og flere plejecentre integrerer LED-lys med tilhørende betjeningsformer i både Aarhus og København. Derfor har de to kommuner gået sammen om en evaluering under afdelingen Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune. Det kan nemlig nedbringe det kommunale energiforbrug, ligesom det kan forbedre plejecentrenes behandlingsmuligheder markant i Danmarks to største byer.

Formålet med projektet er således at sikre, at svage ældre i plejeboliger på en fleksibel og omkostningseffektiv måde optager den rette mængde og type lys, og dermed styrkes i egen døgnrytme, søvn samt fysisk og psykisk helbred. Projektet tester forskellige former for mobilt og personligt lys til behandling af ældre borgere med en gennemsnitsalder på 78,5. Blandt lysløsningerne findes Solhylden, der er udviklet netop til lysterapeutisk behandling af ældre.

Der er foretaget før- og eftermålinger af henholdsvis ældre borgeres søvn, træthed, angst og depression. Målingerne er foretaget af lokalt plejepersonale baseret på 26 borgeres adfærd over fem uger.

Projektet kan tilgås her: https://velfaerdsteknologi.aarhus.dk/innovation/test/teknologier/behandling-traening-sundhedsfremme/mobilt-og-personligt-lys/#1

Fem stjerner til Solhylden

Om Solhylden meddeler rapporten blandt andet, at lysterapien skaber bedre, dybere søvn, roligere morgener og mindre aktivitet blandt om natten blandt borgere. Desuden mener 100 % af de adspurgte, at Solhylden med dens enkle og stilfulde udseende passer ind i boligen, ligesom at lysarmaturets hylde hjemliggør Solhylden som en integreret del af indretningen.

Derfor kvitterer Aarhus og København Kommune altså med fem ud af fem stjerner til Solhylden, der også er opkaldt efter Jordens livgivende stjerne. Hylden kan nemlig simulere den naturlige døgnrytme, Solen bibringer mennesker. Om Solhyldens design melder projektets bilag desuden, at armaturet, modsat Solen, ikke skaber blænding, selv om den kan lyse en kold hvid intensitet helt op til 7.600 Kelvin.