Slider

Hasle Vandtårn ved Bispehaverne, Aarhus

Det aarhusianske vandtårn fra 1970 blev forskønnet af Moto Muto i forbindelse med projektet "Lys på Aarhus".

Installationen inkluderer borgerne gennem in-ground-spots, der skaber et skyggespil mellem vandtårnet og dets besøgende. Desuden er toppen udstyret med farvestrålende lamper i tårnets øverste del, der kan ses på 10 kilometers afstand.

Læs mere

Fotograf: Ole Hartmann Schmidt

Ved Åby Ringvej i Aarhus har Moto Muto installeret speciallavet, dynamisk lysstyring til Hasle Vandtårn, der inkluderer borgere og lyser Hasles vartegn op. Værket bidrager til at gøre boligområdet, der er et af Danmarks mest udsatte, mere trygt og attraktivt for beboerne.

Det 32 meter høje vandtårn ved Bispehaverme i Hasle er det sidste vandtårn i drift i Aarhus, og kan indeholde 2.100 kubikmeter vand. For at understrege tårnets funktion, projiceres svage vandeffekter op under tårnets top oveni grundbelysningen af hele tårnet, der belyses af in-ground spots rundt om tårnet.

Disse spots gør desuden at besøgende kan indgå i værket ved forskellige skyggescenarier i samspil mellem menneskeskabte skygger og dynamisk lys. Sådan har Moto Muto bidraget til at skabe interaktion mellem lys og borgerne. Moto Muto har altså ikke blot lavet et system man kan iagttage og hvor lamperne er gemt væk eller sat på master udenfor rækkevidde – Moto Muto har lavet en installation, som man i stor udstrækning kan ”lege” med. Derved gør lysinstallationen det både muligt at nyde vandtårnet aktivt helt tæt på og på afstand ved at lyse det massive tårn dynamisk op.

Lysinstallationen er et led i at gøre Bispehaverne mere trygge og attraktive for borgerne i projektet ”Lys på Aarhus” iværksat af Aarhus Vand og Aarhus Kommune, herunder Center for Byens Anvendelse, i samarbejde med Østjysk Bolig.

Foruden en naturlig vandeffekt har vi på den øverste del af vandtårnet installeret en række RGB-LED-lamper, der er monteret under tagrenden på den øverste del af vandtårnets top. Denne del kalder vi for ”Horisonten”. Med vandtårnets 108 meter fra havets overflade giver vi Bispehaverne et symbol, der eksplicit understøtter den positive forandring, der er under udvikling gennem trygheds­renoveringsprojektet, som Hasle Vandtårn er en del af. En forandring, der er synlig for alle i Aarhus i kraft af tårnets placering og størrelse for ikke at nævne lysets spektakulære udtryk.

Én Network Controller, én Zone Controller og 20 Fixture Controllere i Horisonten og yderligere otte i basebelysningen gør, at styringen er automatisk tidsbevidst og justerbar, så installationen lyser i samspil og i forhold til dens omgivelser.

Vandtårnet blev officielt indviet d. 20. oktober 2017 med stor interesse fra både borgere og medier. Her kan du se indvielsen, som TV 2 Østjylland dækkede live.

Produkter